Des de l’experiència i la professionalitat, les matalasseries del Gremi de Matalassers us volem assessorar sobre quin és el moment idoni per substituir el nostre equip de descans.

En primer lloc, inspecció visual: amb només un cop d’ull ja podrem veure si el matalàs està deformat o bé tenim la base enfonsada, en aquests casos el sentit comú ens diu que cal un canvi.

La durada o deformació dels matalassos depenen de diversos factors: materials, pes de la persona, temperatura, radiació solar, etc.

Matalàs de molles tradicional

Cal canviar-lo quan notem la molla al tombar-nos. També si notem que la zona central està més tova que la zona de les espatlles, això ens podria causar problemes de cervicals i problemes lumbars.

Els matalassos de molles ensacades depenen més de la quantitat i qualitat de la molla: és important que portin reforç lateral, que és la zona on ens incorporem cada dia abans d’aixecar-nos. Si és d’alta qualitat pot durar més de 15 anys, encara que s’aconsella el seu canvi als 10 anys. Si el matalàs de molles ensacades és de gran qualitat i té un topper sobreposat, el desgast habitual el pateix molt més el topper, protegint el matalàs i fent que el matalàs duri molts anys, el topper caldria canviar-lo abans.

Matalàs de làtex

Com que el làtex és un producte natural, provinent del cautxú, tendeix a ressecar-se i endurir-se amb els anys. La durada del matalàs de làtex depèn molt poc del pes de la persona, però en canvi li afecta la llum solar, per això és important mantenir-lo ben protegit amb bones fundes i evitar que li toqui el sol directament.
Tot i que la gent canvia el matalàs de làtex de mitjana entre els 12 i 15 anys, s’aconsella canviar-als 10 anys, passats aquests anys, el làtex pot tendir a degradar-se convertint-se en polsim molest per la salut.

Matalàs de viscoelàstica

Aquests matalassos sempre estàn formats per dos per parts: la base i el confort.
La base és una escuma d’alta densitat que es recomana que tingui, com a mínim, un gruix de 15 centímetres i una densitat de com a mínim 30kg.
La part de confort, la viscoelàstica, és un material que reacciona a la calor i al pes del nostre cos adaptant-se al contorn del nostre cos. Es recomana com a mínim un gruix de 4 centímetres i una densitat mai inferior a 50 kg.
Tots els matalassos de viscoelàstica per sota d’aquests paràmetres tendeixen a perdre les seves característiques molt ràpidament, la durada pot ser inferior a 4 anys. Els matalassos de viscoelàstica que contenen densitats de escumes altes poden mantenir la fermesa durant més temps i aguantar millor el pes de la persona. No obstant això, un matalàs de viscoelàstica tendeix a estovar-se de la zona que més pes suporta (zona central). La durada d’un bon matalàs de viscoelàstica amb escumes d’alta densitat solen durar uns 10 anys. Per a persones de poc pes potser poden durar més anys.
S’aconsella canviar-lo quan la zona lumbar sigui notablement més tova que la zona d’espatlles.

Molt important: Protegir el matalàs amb una bona funda i amb un protector ajustable, mantindrà el matalàs net, reduirà el desgast dels teixits i evitarà un excés d’humitat al seu interior.

Pel que fa a les bases de descans del nostre equip de descans: somiers, canapès, tapis, etc. És més fàcil saber quan toca la substitució. Aquesta base ha d’estar completament rígida sense cap deformació ja que, per mínima que sigui, afecta directament al seu matalàs.

El Gremi de Matalassers recomanem revisar sovint el nostre equip de descans i canviar-lo, com a màxim, als 10 anys. I vosaltres ja heu revisat el vostre matalàs?