Si últimament heu anat a comprar un matalàs, potser haureu acabat amb mal de cap a causa de la immensitat de productes, marques i models que avui en dia ens ofereix el sector. Entre paraules tècniques, composicions i sobretot, la gran varietat que ofereix el mercat; triar el matalàs adequat per al nostre descans s’ha convertit en un intens treball d’investigació per al qual sembla, que haguem de tenir un màster en descans!

Cada dia costa més obtenir informació veraç i de qualitat: depenent de la font d’origen, la informació pot ser confusa i variable.

Avui  aclarirem alguns punts i desmitificarem algunes creences.

La polèmica

Com passa en altres sectors, l’interès d’algunes empreses per disminuir despeses i augmentar beneficis els porta a apostar per productes sintètics, més barats de fabricar i derivats del petroli, com l’escuma i totes les seves varietats de poliuretans.

D’aquesta manera, a la dècada dels 90 va aparèixer un matalàs d’origen sintètic que actualment coneixem com matalàs d’escuma viscoelàstica.

Des d’aleshores tots dos productes han conviscut a les nostres matalasseries, tots dos s’assemblen, però en realitat són totalment diferents i en moltes ocasions els usuaris els confonen.

En els últims anys, a força d’informació falsejada, s’ha intentat desplaçar el làtex com a material “antiquat”, i fins i tot hem sentit a dir que “s’havia deixat de fabricar “.

En realitat el làtex segueix sent un dels millors sistemes de descans que existeix i es segueix produint per les millors marques del sector. És adaptable, suau i molt respectuós amb la nostra esquena.

Cal reflexionar i pensar que, pel que fa al descans, l’últim producte que ha sortit no ha de ser sempre el millor. Ningú dubta que els productes naturals com el cotó, la seda i la llana són millors que els teixits sintètics i en canvi són dels més antics!

El matalàs de làtex és bo o dolent?

El làtex és un polímer natural i orgànic que s’extreu de la sàvia de l’arbre del cautxú. La seva confecció és elaborada i no té varietat tan extensa com la viscoelàstica. El matalàs de làtex porta al mercat gairebé cent anys. S’ha considerat sempre de gran qualitat: l’èlit del descans.

El matalàs de viscoelàstica

Generalment està format per una capa de HR d’alta densitat (escuma) que actuarà com a base i una capa superior de viscoelàstica de major o menor gruix (també escuma) que ens aportarà la comoditat i el confort.
Els matalassos de viscoelàstica no generen calor per si sols, però la seva adaptabilitat augmenta la superfície de contacte amb el nostre cos i, si és d’alta densitat, dificultarà la transpirabilitat de la nostra pell, fomentarà la sudoració i ens donarà més sensació calorífica, especialment si vivim en ciutats o pobles amb elevada humitat ambiental.

La viscoelàstica pot ser més econòmica que el làtex: canviant el gruix (augmentant o disminuint la quantitat d’escuma) i variant-ne la seva densitat, fa que s’adeqüi millor amb qualsevol pressupost. Podem trobar matalassos que continguin escuma viscoelàstica des de 99 € fins a 3000 €.

Com que la paraula escuma ens suggereix un producte barat o de baixa qualitat, moltes empreses i venedors utilitzen altres nomenclatures i sinònims: HR, Airvex, eliocel, densitex, viscoelàstica…

El matalàs de làtex

Un producte menys susceptible a l’engany ja que, en la gran majoria dels casos, són matalassos acabats amb una cremallera perimetral, que ens permet obrir la seva funda i veure el seu interior!

El matalàs de làtex, segueix sent un gran producte natural per al descans. S’adapta perfectament, és transpirable, antial·lèrgic, hipo al·lergènic de forma natural i la seva gran flexibilitat el fa un matalàs ergonòmic de gran qualitat.

El làtex ofereix un formidable descans, ja sigui natural 100% o combinat amb làtex sintètic i, podem triar diferents graus de confort, gràcies a la seva combinació amb altres materials naturals com el coco, llana, cotó, bambú, seda o crin de cavall.

Una de les seves majors virtuts és la seva gran durabilitat i qualitat. Diversos estudis ens diuen que després d’una dècada d’ús, el matalàs tan sols ha perdut un petit tant per cent de les seves prestacions inicials.

Els diferents models poden variar de preu en funció del percentatge de làtex natural que contingui i en funció del seu gruix. Normalment a més gruix, més preu.

Com identificar un matalàs de làtex?

  • El Làtex pesa molt
  • És molt flexible, es doblega però no es deforma
  • No s’aguanta de peu
  • Mai ve envasat al buit enrotllat
  • No és un matalàs dur
  • Acostumen a tenir més garantia que altres productes, gràcies a que és pràcticament indeformable i a la seva gran durabilitat.
  • Acostuma a ser desenfundable i el seu nucli va perforat
  • És suau al tacte i té un característic color blanc ivori.

Al seu interior el matalàs de làtex, només conté làtex, formant un nucli perforat molt flexible i adaptable, el qual el converteix en la millor opció per a llits articulats.

I el seu manteniment?

Només cal tenir una correcta ventilació, per això ha de reposar sobre somiers de làmines de faig, flectors o bases adequades transpirables.

Per cert, no hi ha cap estudi que demostri que el làtex pugui ser perjudicial en cap sentit, llevat evidentment d’aquelles persones que siguin al·lèrgiques al propi cautxú del làtex.

Podem afirmar, doncs, que al matalàs de làtex encara li queda molt descans per oferir!