Si l’altre dia estàvem de cel·lebració, avui estem d’estrena!

Just aquesta setmana, en Carles Casas d’Ecomatalasser.cat obre un Showroom a la Rambla de Volart 4 de Barcelona.

Explica’ns Carles, com és que obriu aquest Showroom?

Jo tinc el taller a Gironella, en una colònia tèxtil; tot i que allà hi tenim una mica d’exposició on ve gent a veure com treballo, per tal d’estar més pròxims hem obert el Showroom a Barcelona, d’aquesta manera facilitem l’accés de la gent que vol veure i provar els nostres matalassos fets a mà, veure els materials, les fibres…

Parlem de matalassos fets a mà, oi?

Si, l’esperit de l’empresa és recuperar l’ofici de matalasser, que existia abans a tots els pobles, un ofici molt noble i molt necessari.

Després d’anys treballant en una empresa de matalassos professional, vaig voler anar més enllà investigant, preguntant a antics matalassers, aprenent les tècniques tradicionals, els tipus de cosit, els materials… Després d’uns quatre anys aprenentatge, vaig traslladar i adaptar tot aquest coneixement als temps d’ara. Ara ja són 18 anys en el món del matalàs i uns 9 anys fabricant el producte a mà!

És el nostre fet diferencial, fem el nostre propi producte.

Quins materials treballeu?

Al final s’acaben trobant materials del passat, el present i el futur: el matalasser el que feia antigament era recuperar fibres que tenien al voltant per fer el seu producte, com per exemple la borra, que eren excedents dels tallers tèxtils que hi havia a Catalunya, també treballava amb pellofes de blat de moro, etc.

Jo el que faig és recuperar alguns d’aquests materials tan bons i naturals, principalment la llana, que malauradament no es fa servir tant com caldria i fa que s’estigui perdent l’ovella com a recurs natural.

En resum, fem matalassos de llana combinats amb noves fibres i materials, sempre naturals. Pensem que una gran part de matalassos vénen de Portugal, Marroc, la Xina… el nostre producte en canvi és de proximitat, amb totes els avantatges que implica: Treballar amb material del país, cuidar el medi ambient i  menys despesa energètica.

Que us aporta el Gremi?

D’entrada podem dir que tots els que ens dediquem a això ens estimem la feina ben feta, estimem l’ofici, el bon producte. Això és el que al final ens uneix.

Poden haver-hi diferències entre botigues però tots tenim una manera de fer comuna: la voluntat d’atendre, d’assessorar, interessar-se per la salut de la persona, saber si tenen alguna malaltia concreta i poder donar un bon consell, que no sempre és fàcil. Voler donar el millor producte és el que ens fa únics al Gremi, som honestos, venem matalassos perquè ens agrada l’ofici!

Al Gremi, com a col·lectiu, acumulem molta informació i moltíssima experiència gràcies a tots els agremiats que sovint provenen d’antigues generacions de matalassers, que el fan més gran. Si tota aquesta “força” del Gremi s’usa per fer coses positives, podem arribar molt lluny!

Parlant de futur, com l’encarem davant dels negocis massius a internet?

Tot aquest sistema tipus Amazon, etc. fa canviar els hàbits i les preferències dels clients; és una amenaça, cal dir-ho clar.

Personalment penso que per enfrontar-se a això cal ser un mateix: Al final la bona feina es nota, si fas un bon treball, el boca-orella funciona, la fidelitat, ser honest amb la persona que busca un producte.

Si pensem en Amazon, qui o que hi ha darrera? Amb qui pots parlar?  Davant d’aquesta dimensió més freda i multinacional, penso que ens hem de mantenir en la nostra pròpia dimensió, més senzilla i més humana.

L’aspecte més proper de la venda, la batalla del dia a dia: el bon assessorament, anar renovant-se, ser més llestos i trobar noves fòrmules, avançar-se i saber que vol el client, cuidar detall de les coses, oferir servei, portar el matalàs, explicar-lo, col·locar-lo… Sempre dins un entorn potser més petit però més humà, que és el nostre.

Primer de tot ser un mateix, intentar donar el millor als altres. Si actuem així, es podrem guanyar més o menys, però serem més feliços i molt important, serem allò que venem!

Moltes gràcies per atendre’ns Carles i molta sort amb el nou Showroom!

ecomatalasser.cat