Avui parlarem amb la Gema González i el seu marit Sergio, som a la botiga Megacolchón de l’Avinguda de la Marina 25, a St. Boi de Llobregat.

Gema, aquesta potser és una de les botigues més grans de les que hem visitat fins ara, quina sort tenir tant espai! Com ho gestioneu?

Doncs a vegades és difícil no et pensis! Si quan hi ha poc espai no saps quin producte serà el més efectiu en exposició, quan en tens massa espai no li pots ensenyar quaranta matalassos de cop al client, amb dues frases que et digui has de saber quin tipus de matalàs necessita. Però sí, evidentment es treballa millor quan tens espai.

Com comença el vostre projecte?

Vinc del món de moble, tot i que sóc diplomada en Turisme i Màrqueting, vaig començar fa un munt d’anys a La Favorita, botiga molt coneguda de Barcelona en el seu temps, després vaig passar al sector del moble a mida, més especialitzat, però tot i així depenies massa d’altres persones: fabricants, muntadors, transportistes… ; així que vaig estar pensant a fer un projecte on hi hagués un control més fàcil del negoci sense dependre de tanta gent. Com que havia estat treballant alguna temporada en una matalasseria em vaig adonar que era un negoci sòlid i una oportunitat interessant.

Et va costar entrar en aquest món?

Com en totes les coses, sempre tens dificultats al principi. L’any 1997 vam agafar un local petit dins del poble, vaig intentar associar-me amb algun grup de compra… Inicialment era un món d’homes i alguns representants no volien parlar amb mi, sobretot gent més gran: els incomodava i no estaven acostumats que una dona gestionés el negoci… la qual cosa era ben curiosa perquè encara que la cara la donés l’home, les dones sempre hem estat a les matalasseries, sempre!
Afortunadament aquesta manera de fer ja ha anat desapareixent.

I d’on vau treure la idea de tenir una Nau?

Perquè volíem anar millorant els nostres projectes personals, ser més grans, tenir família, etc. Vam voler créixer, cap al 2003-2004 ja hi havia grups de compres més forts, anava canviant el sector, necessitàvem fer un pas més endavant.

Fa uns 25 anys vaig viure a París un temps, allí vaig anar veient que, dins les ciutats, les botigues eren cada vegada més d’alt standing. Per la resta de productes la gent cada vegada més es desplaçava al voltant de les poblacions on, en un sol carrer, pots trobar grans botigues amb molta exposició.

Al principi vam pensar que potser era arriscat estar apartat del centre, però tenint en compte que el comerç de dins el poble està molt parat, que la gent vol poder aparcar tranquil·lament i tenir espai per veure varietat, vam tenir èxit. A més, la nostra ubicació ens fa tenir influència en moltes poblacions del voltant i això ens afavoreix.

Botiga Mega Colchon de Sant Boi

Com és el vostre client?

Tot i que som una mica diferents, no som la típica botiga de barri, també tenim clientela que repeteix. Si abans venien els pares acompanyant als fills per comprar i ara són els joves que venen acompanyant als pares a fer la compra.

Escoltar més que parlar, és el primer pas per atendre com cal a un client. Quan venen els clients, venen amb un objectiu concret, no per impuls.

Actualment creiem en l’especialització de producte, si bé abans teníem una mica de tot: puericultura, sofàs, mobles… Ara ens centrem exclusivament en producte de descans, avui en dia la gent vol veure moltes opcions d’una sola cosa.

Com veieu els productes exclusius del Gremi?

Crec en el producte exclusiu, imprescindible per poder defensar uns preus de venda al públic raonables. Tot i així, he provat alguns articles del Gremi que, pel meu tipus de botiga no m’han acabat de resultar. Cal tenir en compte que les botigues no són homogènies, el tipus de públic que té cada botiga és diferent.

Que demanaries al Gremi?
Penso que en algunes accions que potser estan massa focalitzades a l’ajuntament de Barcelona. Voldria que el gremi es poses també en contacte amb altres ajuntaments pel tema de la gestió residus, aparcament…

Botiga Mega Colchon de Sant Boi 03

Com us adapteu la nova tecnologia i els nous models de venda?

Vam veure molt clar el tema internet i aviat vam tenir una pàgina web. Ja estem per la 3a generació de la web, el nostre client abans de venir a la botiga ja s’ha informat d’on va a comprar. Internet és el nou aparador, a vegades ens visita gent gran i venen perquè els seus fills ens han vist per internet.
Que com lluitem amb Amazon? Doncs estant a Amazon, vendre des d’allà! Cada vegada més la gent busca a Amazon en lloc de Google.
Estem mirant d’estar també a Ali Express. Estem aprenent contínuament.

Els hàbits de compra van canviant, les botigues són un ShowRoom, l’aparador es internet, evidentment no lluitarem per preu, no és la nostra guerra.

El repte del comerciant d’avui en dia és que has d’estar per moltes coses, no només els productes de la botiga si no tots els altres factors que hi intervenen. Aprendre altres coneixements. Assaig i error.

Gema i Sergio, moltes gràcies per la vostra acollida i que seguiu amb aquesta empenta i aquestes ganes d’aprendre i explorar noves possibilitats de vendre!

www.megacolchon.es