Parlem avui amb l’Isidoro Benito i el seu fill Óscar, que ens atenen a la seva botiga del carrer de Viladomat 22 de Barcelona, una botiga i una família amb molta història i gran futur!

Com comença la vostra història?

Jo tinc 70 anys, porto treballant des dels 12, he corregut molt! Però la tradició ja ve dels meus pares que van muntar el negoci al carrer Riego, al barri de Sants, només acabar la guerra, cap al 1941-42.
Després van obrir una botiga al carrer Joaquim Costa 45, i finalment quan em vaig casar, vam obrir la botiga on som ara. Ja ho veus, un llarg recorregut!

M’agrada recordar que amb el meu pare vam inventar el Matalàs Teide, en teníem la llicència, que més tard vam cedir al Gremi de Matalassers amb el nom de Matalàs Greco (Gre-Co, Gremio de Colchoneros) perquè tots els companys se’n poguessin beneficiar, recordo que vam fer la presentació a l’antiga seu del Gremi del carrer Hospital. També vam ser dels primers a fer matalassos de molles.

En el seu temps també teníem un magatzem industrial on fèiem venda al major de matalassos i complements per fabricar-los al carrer Reina Amàlia on, a més, hi teníem maquinària per fer matalassos, màquines de passar llana, bugaderia per matalassos… Els companys agremiats venien al magatzem a treballar-hi els seus matalassos.

Actualment la botiga del carrer Joaquim Costa, que té 70 anys d’antiguitat, la gestiona el meu fill Óscar.

En Xavi, el meu altre fill, també es dedica al descans. Va estudiar disseny i fabricació de mobles a l’escola industrial, té una línia de mobles i fa tapisseria professional per vaixells de luxe, sofàs per restaurants i discoteques… És important diversificar-se!

Com ha canviat l’ofici?

Si bé anys enrere no calia tenir gaires matalassos exposats (mostraves només el material amb el qual treballaves, diferents llanes, teles.. ) avui en dia, en la nostra professió, necessites molts metres quadrats.
Nosaltres podem oferir una gran varietat en estoc, sobre uns 100 models diferents de matalassos, ens permet donar una ràpida resposta cap al client, sense esperes.

També fem altres coses, com ara coixins japonesos, més ergonòmics. Actualment ja no acostumem a fer matalassos de llana, trobar llana nova i bona és complicat, la llana bona de debò és la de Navarra (la llana Churra i la llana Merina no anaven tan bé per fer matalassos)

Parlem del barri, que s’hi respira?

Ha canviat moltíssim! Abans era més gent familiar, de tota la vida. Ara a la botiga hi ha molta més varietat: sents parlar als clients en anglès, italià, filipí, paquistanès, àrab… Barcelona és més cosmopolita! Hi ha més mobilitat. Pel que fa als models de matalàs preferits pels clients, el làtex ha baixat una mica, és bon producte però cal canviar-lo quan el material arriba a la seva fi, potser ara es porta més el matalàs de viscoelàstica, les molles ja es venen menys.

També hi ha clients que abans de venir a la botiga s’informen per internet, com és natural avui en dia, però sovint van a parar a una web que els desinforma, llavors entren a la botiga amb unes idees preconcebudes que són una mica equivocades. És la feina del matalasser explicar i orientar bé als clients i oferir-los el producte que realment necessiten.

Què significa per vosaltres el Gremi?

El Gremi és part important de la meva vida, en el meu cas, als vint-i-pocs anys jo ja era del Gremi! Vaig estar a la junta uns 16 anys, érem uns 300 agremiats. Fèiem exposicions de novetats, cursets de merchandising, cursets de salut en el descans, etc. Avui en dia tot és un xic més complicat, el mercat ha canviat, ja no hi ha tantes botiges. Ara trobo molt interessants els nous productes del Gremi, ja que les marques treballen models exclusivament per a nosaltres, fent molt bon producte i tothom en surt beneficiat fabricant, Gremi i clients!

El més important per un matalasser és que conegui el seu article des del principi fins al final, que hagi viscut tot el procés i pugui aconsellar-lo amb confiança.

Com encarem el futur?

Està clar que internet és important i volem millorar la pàgina web, però també cal tenir molt en compte que, pel que fa a internet, a part de veure el producte en pantalla és molt important tocar el producte, estirar-se al matalàs, asseure’s al sofà, en definitiva conèixer el producte físicament!

Isidoro i Xavier, moltes Gràcies per la vostra atenció, està clar que teniu un bon passat i un gran futur! Molta sort i bones vendes!